Om rasen

Rasstandarden går att läsa i sin helhet på Svenska kennelklubbens hemsida under http://www.skk.se/hundraser/italiensk-vinthund/

Rasen faller under svenska vinthundklubben http://www.svvk.se/ och har en egen rasklubb http://sriv.se/

 

Lite egna tankar om rasen:

 

Under uppbyggnad

 

Den italienska vinthunden är den minsta av alla vinthundar. En elegant uppenbarelse som man bara måste älska.

Italienaren förkortas ofta till ig (även Iggy) som står för engelskans italian greyhound. Enligt många är detta en hund som är en blandning mellan katt/hund/apa och det kan i många fall stämma väldigt bra.

Som vuxna är de ofta aktiva ut och soffpotatisar inne.

Många gillar aktiviteter såsom agility och lure coursing. Springa är en självklarhet och många uppskattar att följa med på joggingturer, eller på en cykeltur. Springa med liksinnade kompisar är mycket uppskattat. Runt om i landet ordnas det då och då italienarträffar där man kan få träffa rasen eller låta sin egen ig träffa andra. Vi i Västerås träffas oftast varje vecka och kan man komma är man välkommen.

Många ogillar kyla, regn, blåst och snö vilket innebär att täcken och overaller är en självklar del i deras garderob. Bor man i kalla trakter vintertid kan även skor och mössa behövas för att klara av längre turer ute.

När det är bra väder är de mer än gärna ut i timtal och är det kallt ute men solen skiner så letar de rätt på solfläckar inomhus.

 

dorika131013

Dorika visar hur man bäddar ner sig.

denkiakerhem130803e

Glada italienare, Movitz och Denki som var hemma på semester.

denkipabesok130801i

Lena visar ynglingarna hur man hoppar.

dorikasno

Dorika i fleeceoverall

Leave a Reply

Your email address will not be published.